دیه عقل در قانون مجازات اسلامی

دیه عقل در قانون مجازات اسلامی
دیه عقل در قانون مجازات اسلامی

دیه ، مجازاتی است که بر اساس مقررات شرعی و قانونی ، برای جنایات غیر عمدی و جنایات عمدی که امکان قصاص ، در آنها ، وجود ندارد یا طرفین دعوا ، بر پرداخت دیه ، مصالحه نمایند ، اعمال می شود . دیه در جنایات قتل ، قطع عضو ، جراحات و از بین بردن منافع عضو ، حسب مورد ، به مجنی علیه یا ولی دم وی ، پرداخت می گردد .از جمله جنایاتی که طبق قانون ، در آن ، امکان قصاص ، وجود ندارد ، زوال عقل یا دیه نقصان عقلی ، می باشد ؛ اما از آنجا که ، این قوانین ، در مواردی مانند زوال یا نقصان عقل ، متفاوت بوده و با بازگشت عقل ، نیز شرایط جداگانه ای ، اعمال می شود .برای این موارد مهم حقوقی و مشاوره با بهترین وکیل تهران آقای علی ابراهیمی مهر به شماره 09120336862  تماس بگیرید.

ماده ۶۷۵

– زائل کردن عقل موجب دیه کامل و ایجاد نقص در آن موجب آرش است، خواه جنایت در اثر ایراد ضربه و جراحت و خواه ترساندن و مانند آن باشد.

تبصره

– در صورتی که مجنیٌ علیه دچار جنون ادواری شود آرش ثابت است.

ماده ۶۷۶

– در زوال و نقصان حافظه و نیز اختلال روانی در صورتی که به حد جنون نرسد آرش ثابت است.

ماده ۶۷۷

– جنایتی که موجب از دست دادن  قدرت عقلانی یا کم شدن آن شود هرچند عمدی باشد حسب مورد، موجب دیه یا آرش است و مرتکب قصاص نمی‌شود.

ماده ۶۷۸

– هرگاه در اثر صدمهای مانند شکستن سر یا صورت، عقل زائل شود یا نقصان یابد، هریک دیه یا آرش جداگانهای دارد.

ماده ۶۷۹

– هرگاه در اثر جنایتی عقل زائل گردد و پس از دریافت دیه کامل عقل برگردد، دیه مسترد و آرش پرداخت می‌شود.

ماده ۶۸۰

– هرگاه در اثر جنایتی مجنیٌ علیه بیهوش شود و به اغماء برود، چنانچه منتهی به فوت او گردد، دیه نفس ثابت می‌شود و چنانچه به هوش آید، نسبت به زمانی که بیهوش بوده، آرش ثابت می‌شود و چنانچه عوارض و آسیبهای دیگری نیز بهوجود آید، دیه یا آرش عوارض مزبور نیز باید پرداخت شود.

ماده ۶۸۱

– جنایت بر کسی که در اغماء یا بیهوشی و مانند آن است از جهت احکام مربوط به قصاص و دیه، جنایت بر شخص هوشیار محسوب می‌شود.

نوشته شده توسط گروه ایده پردازان کاروداتیس

محتوانویس -فرامرز سلیمانی