وکیل وقف در تهران مسلط به امور حقوقی وقف

وکیل وقف در تهران مسلط به امور حقوقی وقف

وقف در لغت به معنی ایستادن، ساکن و حبس کردن می باشد و از نظر فقه، به معنای حبس مایملک است به عبارت ساده تر ملک وقف شده را نمی توان فروخت و به نام شخص دیگر انتقال داد (غیر قابل انتقال می باشد مگر در شرایط خاص). در واقع عمل وقف به منظور ارتقاء سطح مالی و فرهنگی مردم در راه رضای خدا انجام می شود. در این مطلب ضمن معرفی بهترین وکیل وقف در تهران به پاسخ سوالات رایج در این خصوص نیز می پردازیم.

  • وقف به چند دسته تقسیم میشود؟
  • آیا میتوان مالی را در جهت نامشروع وقف کرد؟
  • فردی که مالک نیست میتواند مالی را وقف کند؟
  • آیا موقوف علیه در زمان وقف باید موجود باشند؟
  • در چه صورتی میتوان مال وقفی را فروخت؟

معرفی وکیل وقف در تهران

همانطور که گفته شد وقف در معنای لغوی عبارت است از ایستادن، توقف، حبس کردن و در اصطلاح حقوقی عبارت است از حبس عین و تسبیل (جریان یافتن) منافع و بر این اساس ماده ۵۵ ‏قانون مدنی در مقام تعریف بیان نموده است: «‏وقف عبارت است از این که عین مال، حبس و منافع آن تسبیل شود.»

چنانچه قصد وقف ملک و یا وسیله گرانبهایی را در تهران دارید بهتر است که با یک وکیل حقوقی مجرب (وکیل وقف در تهران) مشورت نمایید تا مدارک وقف آن را تنظیم نماید تا از سوء استفاده های احتمالی آن پیشگیری شود.

پیرو فتوای حضرت امام خمینی (ره) ماده واحدهای در مورخ 1363/1/28 تصویب و ابلاغ شد، طبق این ماده «از تاریخ 1363/1/28 کلیه موقوفاتی که بدون مجوز شرعی به فروش رسیده یا به صورتی به ملکیت در آمده باشد به وقفیت خود باز می گردد و اسناد مالکیت صادره باطل و از درجه اعتبار ساقط است.»

با تصویب این قانون اسناد تمامی اشخاصی که ملک موقوفه را خریداری کرده اند چه املاک موقوفه عام و چه موقوفه خاص ابطال می گردد و املاک آنها به وقفیت خود برمی گردد.

چنانچه قصد خرید ملک اوقافی را دارید و یا ملک اوقاف را خریداری نموده اید و اکنون به لحاظ حقوقی با مشکل مواجه شدید، حتما با تیم تخصصی موسسه حقوقی وکیل تهران با مدیریت علی ابراهیمی مهر، بهترین وکیل وقف در تهران مشورت کنید و برای حصول بهترین نتیجه، پیگیری امور را به دست وی بسپارید.

شماره تلفن وکیل وقف در تهران :  09120336862 تماس حاصل فرمایید

وقف به چند دسته تقسیم میشود؟

وقف را به اعتبار موقوف علیهم و جهت وقف به عام و خاص تقسیم کرده اند:

  1. وقف عام به موردی گفته می شود که مال بر جهات عمومی وقف شده است مانند وقف بر مساجد و پل ها و قنوات و مدارس یا بر عنوان های عامی که مصداق آن غیر محصور است مانند وقف بر فقرا، و ایتام و طلاب.
  2. وقف خاص در جائی است که وقف بر «اشخاصی محصور معین» است: مانند وقف بر فرزندان واقف یا فرزندان برادر او یا کارکنان کارخانه و یا مزرعه معین.

فردی که مالک نیست میتواند مالی را وقف کند؟

واقف باید مالک عین موقوفه باشد مطابق ماده ۵٧ ‏قانون مدنی: «واقف باید مالک مالی باشد که وقف می کند و به علاوه دارای اهلیتی باشد که در معاملات معتبر است.»

البته برابر ماده 64 ‏قانون مدنی: «مالی را که منافع آن موقتاً متعلق به دیگری است می توان وقف نمود و همچنین ملکی که در آن حق ارتفاق موجود است جایز است، بدون اینکه به حق مزبور خللی وارد آید.» البته بدیهی است که اگر حقی که برای دیگری در مال وقف وجود دارد مانع از تصرف مالک در آن باشد، وقف نافذ نیست مانند زمانی که مالی در رهن دیگری است.

اگر قبض در وقف صورت نگرفته باشد میتوان از آن رجوع کرد؟

وقف عقدی است عینی، یعنی قبض شرط صحت آن است بر این مبنا ماده ۵٩ ‏قانون مدنی مقرر داشت است: «اگر واقف، عین موقوفه را به تصرف وقف ندهد، وقف محقق نمی شود و هر وقت به قبض داد وقف تحقق پیدا می کند.» البته برابر ماده 60 قانون مدنی: «در قبض، فوریت شرط نیست بلکه مادامی که واقف رجوع از وقف نکرده است هر وقت قبض بدهد وقف تمام می شود.»

مطابق ماده 62 ‏قانون مدنی: «در صورتیکه موقوف علیهم محصور باشند خود آن ها قبض می کنند و قبض طبقه اول کافی است، و اگر موقوف علیهم غیر محصور یا وقف بر مصالح عامه باشد متولی وقف و الا حاکم قبض می کند.» و مطابق ماده 63 : «ولی و وصی محجورین از جانب آن ها موقوفه را قبض می کنند و اگر وقف تولیت را برای خود قرار داده باشد قبض او کفایت می کند.»

سر انجام ماده 67 قانون مدنی اعلام کرده است: «مالی که قبض و اقباض آن، ممکن نیست وقف آن باطل است، لیکن اگر واقف تنها قادر به اخذ و اقباض آن نباشد و موقوف علیه قادر به اخذ آن باشد صحیح است.»

آیا موقوف علیه در زمان وقف باید موجود باشند؟

‏شرایط موقوف علیه، موقوف علیه بایستی موجود باشد بر این اساس ماده 69 قانون مدنی مقرو داشته است: «وقف بر معدوم صحیح نیست مگر به تبع موجود.» و ماده ٧٠‏ همان قانون مقرر داشته است: «اگر وقف بر موجود و معدوم معاً (با هم) واقع شود نسبت به سهم موجود صحیح و نسبت به سهم معدوم باطل است» و بر این اساس قانون مدنی و بشرح ماده ٧١ ‏ وقف بر مجهول را باطل و مقرر داشته است: «وقف بر مجهول صحیح نیست.» در ضمن موقوف علیهم بایستی اهلیت تملک را نیز داشته باشند بطور مثال امکان وقف املاک برای بیگانکان میسر نمی باشد. برای مشاوره با وکیل وقف در تهران می توانید با مشاوران ما در تماس باشید.

آیا میتوان مالی را در جهت نامشروع وقف کرد؟

از جهت مشروعیت وقف نیز برابر ماده 66 قانون مدنی: «وقف بر مقاصد نامشروع باطل است.» البته اگر وقف به قصد ضرر طلبکاران باشد غیر نافذ بوده و منوط به تنفیذ آن از سوی بستانکاران می باشد و به این علت ماده ۶۵ ‏قانون مدنی مقرر داشته است: «صحت وقفی که به علت اضرار دیان (طلبکاران) واقع شده باشد منوط به اجازه دیان است.»

در چه صورتی میتوان مال وقفی را فروخت؟

  1. خراب شدن مال موقوفه.
  2. ترس از خراب شدن مال به حدی که امکان بازسازی آن نباشد.
  3. اختلاف بین موقوف علیهم به حدی شدید و جدی باشد که احتمال قتل و خونریزی داده شود.

دیدگاهتان را بنویسید